Apakomplexus (olvasói bejegyzés)

Már korábban bizonyítást nyert, hogy a nők párválasztásában komoly szerepet játszik a szaglás. Most viszont arra jöttek rá, hogy azok a férfiak kerülnek ki győztesként a nőért folytatott harcban, akiknek szaga hasonlít a nő apjáéhoz.

Az elmélet szerint a nők az alapján választják ki partnerüket, hogy annak testszaga mennyire hasonlít apjukéhoz, mutatott rá egy kísérlet során a Chicagói Egyetem orvoscsoportja. Az illatanyag hasonlósága a tudósok szerint az immunrendszerek összeférhetőségét feltételezi.

A szagért felelős feromonok termelését ugyanis közvetve az immunrendszer befolyásolja. A nők emiatt az olyan partnert részesítik előnyben, akinek az immunrendszerét meghatározó génjei nem egyeznek sajátjukéval. Ennek következtében az utód több betegség ellen lesz védett. A mostani kutatással bebizonyították, hogy a nők szaglása sokkal érzékenyebb, mint azt korábban gondolták, és ezáltal sokkal kisebb különbségeket is felismernek.

A kísérlet során 49 nőt kértek fel, hogy szagoljanak meg néhány pólót, amit különböző férfiak viseltek két egymást követő éjszakán. A genetikai vizsgálat során jellemző összefüggést véltek felfedezni a kiválasztott férfiak immunrendszerét meghatározó gének és a kiválasztó nő apjának génjei között. A kutatást vezető dr. Martha McClintock szerint a kiválasztás mindenképp tudatalatti szinten történik, ami azt is bizonyítja, hogy az emberi faj ösztönös párválasztását tekintve nem sokban különbözik az állatoktól.

 

iceste